Over ons

Er is toe: tijd voor dessert! Hoi, mijn naam is Edwin. Zoals veel mensen ben ik een echte levensgenieter en houd van goed eten en drinken. Zeker wanneer ik in een wat beter restaurant ga eten, raak ik geregeld onder de indruk van de prachtige desserts die er worden opgediend. Voor mij was dit een aanleiding om het ook eens zelf te proberen en te kijken of er een echte ‘patissier’ in mijn schuilt. Natuurlijk is alle begin moeilijk, maar geleidelijk aan word ik steeds succesvoller met heerlijke creaties. Dit ook tot groot plezier van de rest van de familie want het mes snijdt aan twee kanten: Mislukkingen zien er dan wel niet uit, maar smaken toch vaak nog lekker. De gelukte creaties worden altijd met groot applaus onthaald. Ik houd jullie graag op de hoogte van mijn culinaire avonturen en deel graag mijn tips met jullie.

Zoeken

Categorieën

Recente artikelen

Rookgasafvoer
29 maart 2019

Dakdoorvoer: functies, soorten en voordelen

Wat houdt een dakdoorvoer precies in en welke functies heeft deze?

Een dakdoorvoer is een pijp- of buizensysteem dat er voor zorgt dat een woning of gebouw goed geventileerd kan worden, rook kan worden afgevoerd en/of ontluchting. Zonder een dakafvoersysteem ontstaat er in woningen en ruimten een slecht leefklimaat door een gebrek aan frisse lucht. Dakdoorvoersystemen hebben uiteenlopende functies. De belangrijkste is wellicht ventilatie van de woning, een kantoor, fabriek of een bedrijfsruimte. Via de doorvoer komt er frisse lucht binnen. Dit is met name belangrijk in bijvoorbeeld de badkamer: door de doorvoer wordt vochtige lucht afgevoerd en komt er frisse en schone lucht de badruimte in. Zo blijft de badkamer fris en schoon en worden bacteriën- en schimmelvorming tegengegaan. Andere veelgebruikte toepassingen zijn luchtaanvoer voor HR-ketels, lucht uit de afzuigkap afvoeren, gebruik bij gaskachels om verontreinigde lucht het huis uit te krijgen en rioolbeluchting. De doorvoer kan ook voor een combinatie van deze functies worden gebruikt.

Soorten doorvoersystemen

Een dakdoorvoer bestaat er in allerlei varianten. Meestal maken technici gebruik van een zogenoemde dakventilator, waarbij de doorvoer uitloopt op het dak en en ventilator zorgt voor de luchtdoorstroming. Maar ook worden dakdoorvoersystemen geplaatst in gevels, wordt er mechanische ventilatie gebruikt of pijpen met roosters erin. Feitelijk is alles mogelijk op het gebied van doorvoersystemen. Om het systeem te plaatsen, moet er een gat worden geboord in het dak (of in de gevel). Hiervoor kunt u het beste een expert inschakelen zoals bijv. Cox Geelen. Doet u dit niet, kan het zijn dat de installatie van een onlogisch systeem van buizen en pijpleiding in uw woning onnodig ruimte in beslag neemt, dat inefficiënt is. Verder is het belangrijk dat de juiste materialen gebruikt worden, zodat het doorvoersysteem lang meegaat en veilig is. Want als het pijpsysteem lekkages vertoont, ontstaan er vervelende problemen. Hierbij kunt u denken aan schimmelvorming of een onveilige situatie doordat vervuilde lucht niet of onvoldoende goed afgevoerd kan worden.

Voordelen van een goede doorvoer van lucht in uw woning

Een goede doorvoer op het dak of via de gevel is belangrijk om de luchtkwaliteit in gebouwen, ruimtes en huizen op een gezond peil te houden. Doordat vervuilde lucht uit huis verdwijnt, neemt het zuurstofgehalte van de lucht in huis of op kantoor direct toe. En frisse lucht is gezond, zowel voor de fysieke als de mentale gezondheid. Mensen die in frisse lucht leven en werken, presteren beter en zijn minder vaak ziek. Verder is luchtafvoer en luchttoevoer bij kachels en ketels cruciaal voor de veiligheid in huis. Is de verluchting niet goed, kan er oververhitting ontstaan en brand uitbreken, iets wat u natuurlijk wilt voorkomen!

Tags: